Top 10: Wat te doen in Barcelona

Top 10: Wat te doen in Barcelona

Barcelona is een stad die geen enkele reisliefhebber mag overslaan. Het biedt niet alleen zon, zee en strand aan maar ook nog eens een portie unieke historie en cultuur. Barcelona ook de hoofdstad van de regio Catalonië en is naast Madrid de grootste stad van Spanje.

In 2018 had ik plannen om eind maart naar Edinburgh te gaan. Uiteindelijk had ik besloten om deze stad tijdelijk uit te stellen door het weer. Ik moest dus opzoek naar een andere bestemming en na wat research kwam ik uit bij Barcelona!

Ik zocht naar vliegtickets en kwam erachter dat Transavia voor een goede prijs richting Barcelona vloog. Nadat ik mijn vliegtickets had geboekt en mijn backpack had ingepakt was het tijd om te vertrekken.

Mijn vlucht zou pas in de avond vertrekken dus ik besloot nog om last minut een hostel te boeken voor een goede prijs. Ik had uiteindelijk gekozen voor Rocket Hostels Gracia, waar ik geen moment spijt van heb gehad. Het was een mooie en schone hostel op een rustige plek net buiten het centrum. Daarnaast ligt dit hostel ook op maar 0,6 km van Park Güell vandaan. Voor het openbaar vervoer hoef je gelukkig ook niet ver te lopen.

Platja de La Barceloneta

Vlakbij het centrum lig Platja de La Barceloneta dat is een van de bekendste stranden van de Barcelona. Toen ik daar voor het eerst arriveerde, was ik meteen blij verrast.

Ik was daar eind maart op een doordeweekse dag dus het was daar gelukkig niet overdreven druk. Het was een zonnige dag en de temperatuur was rond 20 graden.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek de boulavard van van Platja de La Barceloneta
Boulavard

Ik liep over het mooie en brede boulevard en zag regelmatig hardlopers en andere sporters die lekker actief bezig waren. Ik wandelde richting het grote iconische zilveren gebouw genaamd het W Hotel. Vanaf daar ben ik het strand opgelopen waar ik op een paar rotsen ben gaan zitten vlakbij het water.

Het water van Platja de La Barceloneta is best helder als je het vergelijkt met de Nederlandse stranden. Uiteraard moet je voor de stranden met het lichtblauwe heldere water naar andere plekken gaan in Spanje. Desalniettemin kun je daar prima zwemmen!

Wat te doen in Barcelona: Zwemmen in de middelandse zee bij Platja de La Barceloneta.

Daarnaast is het uitzicht over de middellandse zee bijzonder te noemen want ik weet nog goed het moment dat ik in de verte een groepje dolfijnen zag spelen. Het was een moment dat ik niet gauw zal vergeten.

In de middaguren besloot ik om de boulevard weer op te lopen waarbij ik allemaal artistieke zandsculpturen voorbij zag komen zoals je ziet op de foto hieronder.

Wat te doen in Barcelina: Bekijk de zandsculpturen van Platja de La Barceloneta.
see no evil, hear no evil, speak no evil

Bij Platja de La Barceloneta heb je ook bijzondere architectuur zoals: The Wounded Star. De roestige toren is gemaakt door Rebbeca Hornen. Het is een van de vele sculpturen dat aan de waterkant van het strand is geplaatst.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek de Wounded Star bij Platja de La Barceloneta
The Wounded star

The Wounded Star is een eerbetoon aan de vervallen bars en viskraampjes die moesten worden verwijderd. Het gebied zou namelijk worden gemoderniseerd omdat de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona zouden worden gehouden.

Als je verder loopt kom je op een gegeven moment uit bij een sportief stukje strand. Hier wordt vooral fanatiek gevolleybald. Het is ook ideaal om daar even een ijsje te eten en te kijken hoe andere zich daar in het zweet werken.

Wat te doen in Barcelona: Sport bij Platja de La Barceloneta

Park Güell

Park Güell was een van de plekken die op mijn lijstje stond. Het had mijn nieuwsgierigheid gewekt omdat iedereen op het internet daar altijd heel positief over was. Ik had geluk dat Park Güell maar 0,6 km van mijn hostel lag. Ik kon de weg erheen dus gewoon lopend doen.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek bij Park Güell de bouwwerken van Antoni Gaudi

Eenmaal aangekomen bij Park Güell zag ik dat er twee gedeeltes waren. Het eerste gedeelte van Park Güell kan gratis bezocht worden. Voor het monumentale gedeelte met de beroemde bouwwerken van architect Antoni Gaudi moet betaald worden.

Ik zeg eerlijk, ik was een beetje onvoorbereid naar het park gegaan. Het is natuurlijk handig om bij zo’n plek vooraf je kaartje te kopen. Ik heb ter plekke besloten om eerst het gratis gedeelte te bezoeken omdat daar geen rij stond. Ik zou hierna het monumentale deel gaan bezoeken.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek Park Güell.

Het eerste gedeelte van Park Güell is zeker groot en ik verbaasde me ook over de bijzonder mooie bouwwerken en het uitzicht. Het was daarnaast ook fijn dat ze daar genoeg plekjes hebben waar je rustig kunt eten en drinken.

Nadat ik klaar was met het eerste gedeelte ging ik richting het monumentale deel van Park Güell. Toen ik daar aankwam zag ik dat de rij bij de kassa aanzienlijk was gegroeid.

Wat te doen bij Barcelona: Geniet van het uitzicht bij Park Güell.

Ik had uiteindelijk geen zin om lang te wachten in de rij die er stond en besloot het monumentale gedeelte op een ander moment te bezoeken met een vooraf gekocht ticket.

Mijn eerste indruk van Park Güell was in ieder geval positief. Het is een groot mooi park vol architectuur. Daarnaast is het ook een leuke plek voor kleine en grote gezinnen. Je zult je er zeker niet vervelen!

Wil je in Park Güell het monumentale deel bezoeken dan adviseer ik je de tickets hier vooraf te bestellen.

Bunkers Del Carmel

Bunkels Del Carmel is een uitzichtpunt net buiten het centrum dat bovenop de Rovira heuvel ligt. Tijdens de Spaane burgeroorlog hebben ze hier in 1937 een militair kamp gebouwd. Het doel van dit kamp was om de oorlogsvliegtuigen van Franco te verjagen.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek de ruïnes van Bunkers Del Carmel.
Wat te doen in Barcelona: Bezoek Bunkers Del Carmel.

Bunkers Del Carmel is een vrij onbekende plek voor de massa toeristen. Begrijp me niet verkeerd, het is niet een geheel onbekende plek want als je het googelt kunt je het gewoon vinden.

Ik had besloten om na mijn bezoek aan Park Güell naar Bunkers Del Carmel te lopen. Dit duurde ongeveerd 30 minuten. Bunkers Del Carmel kun je ook met het openbaar vervoer bereiken als daar je voorkeur naar uitgaat.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek het uitzichtpunt van Bunkers Del Carmel.
Wat te doen in Barcelona: Ontdek de graffiti bij Bunkers Del Carmel.

De hike naar boven toe was een beetje pittig maar niet onmogelijk. Het was daarnaast ook nog eens een goede workout. Eenmaal daar aangekomen, zag ik enkele toeristen en locals.

Het eerste wat me opviel, was het bijzonder mooie uitzicht over Barcelona. Ik zag ook de ruïnes van het oude militaire kamp. Het is ook leuk dat ze daar informatieborden hebben geplaatst. Je kunt op die borden veel lezen over de geschiedenis achter deze bunkers.

Wat te doen in Barcalona: Geniet bij Bunkers Del Carmel van het uitzicht over de stad.

Persoonlijk vindt ik dat Bunkers Del Carmel de beste en mooiste uitzicht heeft over de stad. Het is een plek waar ik van het uitzicht kon genieten zonder een horde toeristen om me heen. Daarnaast is het ook nog eens een plek waar een belangrijk stukje geschiedenis ligt van de Catalanen.

Arc de Triomf

De Arc de Triomf is de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling die in 1888 is gehouden. De indrukwekkende hoge triomfboog is gebouwd in de neo-moorse stijl. De genie achter de Arc de Triomf is de architect Josep Vileis.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek de Arc de Triomf.

Het was voor mij een mooie plek waar ik veel mooie foto’s heb kunnen maken. Ik vond het daarnaast ook prettig dat ze daar een heleboel bankjes hadden waar ik in alle rust van mijn lunch kon genieten.

Parc de la Ciutadella

Parc de La Ciutadella ligt naast de Arc de Triomf en is het grootste en bekendste park van Barcelona. Het is is gecreëerd in het jaar 1888 en werd mede gebruikt voor de Wereldtentoonstelling.

Ik weet nog goed dat het een mooie zonnige dag was en dat ik in het park allemaal kinderen en ouders zag die van het moment genoten. Je hebt daar dan ook groot meer, waar je een bootje kan huren. Het bootje is perfect om het grote meer en de omgeving eromheen te ontdekken.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek het grote meer bij Parc de la Ciutadella.

In het park vindt je ook nog een monumentale waterval en enkele fonteinen waarvan er een paar zijn ontworpen door Gaudi. Je kunt hier ook nog een wandeling maken in een grote tuin die in Engelse stijl is ontworpen. Daarnaast is deze tuin ook nog omringd door twee boulevards.

Mocht je nog tijd over hebben dan kun je ook een van de vele museums bezoeken die het park rijk is.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek Parc de la Ciutadella.

Kort samengevat is Parc de la Ciutadella een plek waar je, je niet snel zult vervelen. Het is dan ook ideaal om dit park op een mooie zonnige dag te bezoeken.

Sagrada Familia

Een bezoekje aan de welbekende Segrada Familia mag uiteraard niet ontbreken tijdens je trip. De Segrada Familia heeft een interessant verhaal want het is het laatste bouwwerk geworden van Antoni Gaudi die in het jaar 1926 is overleden.

Het is ook interessant om te weten dat ze al sinds het jaar 1882 bezig zijn met de bouw van deze kerk. Op dit moment zijn meerdere architecten bezig met het vervolg van Antoni Gaudi’s bouwwerk.

Wat te doen in Barcelona: Bezoek de Sagrada Familia

De Segrada Familia is de meest bezochte bezienswaardigheid van Spanje. Het ligt midden in het centrum van de stad en het wordt door maar liefst miljoenen mensen per jaar bezocht.

Ik adviseer je om je kaartje vooraf online te bestellen want de wachtrij kan daar echt belachelijk lang zijn.

Kasteel van Montjuïc

De Montjuïc is een iconische hoge heuvel die zich in het zuiden van de stad bevindt. In oorlogstijden was deze plek cruciaal mede door haar hoge ligging. Op de heuveltop vind je dan ook het kasteel van Montjuïc.

Het kasteel van Montjuïc werd in eerste instantie als een middeleeuws fort gebouwd tijdens de Catalaanse opstand in het jaar 1640. Hierna is het omgebouwd tot een kasteel. Het kasteel werd daarnaast ook als een gevangenis gebruikt en heeft een belangrijk militaire geschiedenis.

Wat te doen in Barcelona: Ontdek de militaire geschiedenis van de Kasteel van Montjuïc.
Wat te doen in Barcelona: Bekijk de binnenplaats van de Kasteel van Montjuïc.

Hedendaags wordt het gebruikt als een museum. Je kunt het het kasteel van Montjuïc lopend of met de kabelbaan genaamd “Telefèric de Montjuïc” bezoeken.

Ik vond het in ieder geval een zeer indrukwekkende plek. Het is ook ideaal dat je op deze plek een mooi uitzicht hebt over de haven van Barcelona. Heb ik je ook al verteld dat de entree van het kasteel helemaal gratis is? 🙂

Wat te doen in Barcelona: Ontdek de Kasteel van Montjuïc van binnen.
Wat te doen in Barcelona: Geniet vanuit de Kasteel van Montjuïc van het uitzicht over de haven.

Wil je het kasteel liever ontdekken met een tourgids waarbij de kabelbaan bij de prijs zit inbegrepen? Ik adviseer je dan hier je kaartjes vooraf te bestellen.

Parcue de Montjuïc

Op de Montjuïc heuvel vind je ook Parcue de Montjuïc. Het park heeft een heleboel mooie en bijzondere bouwwerken. Deze bouwwerken zijn gebouwd voor de wereldtentoonstelling dat in het jaar 1992 werd gehouden. Sommige van deze gebouwen dienen hedendaags als een museum.

Wat te doen in Barcelona: Geniet van het uitzicht van Parcue de Montjuïc.
Wat te doen in Barcelona: Bezoek de Museu Nacional d'Art de Catalunya bij Parcue de Montjuïc.
Museu Nacional d’Art de Catalunya

Font Màgica

Je kunt deze plek het beste in de avonduren bezoeken omdat er dan een grote fontijn show genaamd “Font Màgica” wordt gehouden. Font Màgica is een mooi groot terras met allemaal fonteinen. In de avonduren worden de fonteinen verlicht met allemaal mooie kleuren.

Daarnaast wordt er bij Font Màgica ook regelmatig opgetreden door allerlei muzikanten en dansers. Als je eind september gaat heb je extra veel geluk want dan vindt hier namelijk “La Merce” plaats. Dit is een grote show met extra veel muziek en vuurwerk.

Ik adviseer je de tijden van de Font Màgica hier vooraf te controleren.

Port Vell

Port Vell is het oud havengebied van Barcelona dat in het jaar 1992 is gemoderniseerd. Reden hiervan waren de Olypische Spelen die in de stad hebben plaatsgevonden.

Wat te doen in Barcelona: Geniet van je dag in Port Vell.

Hedendaags is het een plek dat veel publiek trekt want naast de pier heb je er ook een groot winkelcentrum. Daarnaast vindt je er ook restaurants, bars en zelfs een bioscoop. Je hebt hier ook Europa’s grootste aquarium, genaamd: l’Aquarium.

Zoals je leest is Barcelona een prachtige en bijzondere plek waar je, je niet snel zult vervelen!

Vakantiekijker