Wat te doen in Brighton

Wat te doen in Brighton

Brighton is een bekende Engelse badplaats in het gebied van Brighton and Hove. Het is een bijzondere plek waar je veel kunt zien en doen.

Toen ik in Engeland was wou ik graag de Seven Sister Cliffs bezoeken dat tussen Eastbourne en Seaford ligt. Ik moest dus eerst op zoek naar een hostel in de buurt waar ik kon overnachten. Helaas vond ik de prijs van de hostels in Eastbourne wat aan de hoge kant.

Na wat zoeken kwam ik uit bij Brighton waar de hostels goedkoper waren. Daarnaast ligt Brighton het ook nog in de buurt van de Seven Sisters Cliffs, dus voor mij de ideale plek. Ik kwam tijdens mijn verblijf er ook achter dat Brighton een heleboel bijzondere bezienswaardigheden heeft die je al bezoeker zeker niet mag missen!

Brighton Pier

De Brighton Pier is een bekende victoriaanse pier dat in het jaar 1899 is geopend. De pier trekt jaarlijks een heleboel bezoekers en staat dan ook de monumentenlijst. Het unieke monument is voorzien van verschillende attracties, activiteiten, restaurants en verschillende kraampjes.

Wat te doen in Brighton: Bezoek de Brighton Pier.

Als je op de pier loopt dan zie je dat de victoriaanse charme en stijl intact is gebleven. Het is een unieke pier waar ik met veel plezier aan terugdenk.

Brighton Beach

Nadat ik de Brighton pier had bezocht ging ik richting Brighton beach. Het eerste wat mij opviel was het grote brede kiezelstrand en het bijzondere uitzicht over de zee.

Wat te doen in Brighton: Bezoek Brighton Beach.

Ik bezocht Brighton in de maand april dus met de drukte viel het wel mee. Ik zag vooral hardlopers of mensen die met hun hond een strandwandeling maakte.

Paleis in Brighton

Als je door Brighton loopt dan is de Royal Pavilion een van de eerste bezienswaardigheden die je opvalt. Het is een paleis met een Arabische en hindoeïstische architectuur.

Het exotische paleis aan zee heeft een bijzondere geschiedenis want het is speciaal gebouwd voor koning George IV die in 1830 is overleden. De Royal Pavalion heeft daarnaast ook gediend als stadsgebouw en ziekenhuis dat in de eerste wereldoorlog werd gebruikt.

Als je het iconische paleis graag van binnen wilt bezoeken, dan is dat mogelijk want het dient hedendaags als een museum.

Helaas is de Royal Pavalion momenteel tijdelijk gesloten voor bezoekers.

360 graden uitzicht

British Airways i360 is een observatietoren aan de kust en is maar liefst 162 meter hoog. Je hebt vanuit de gesloten kijkcapsule een 360 graden uitzicht van 360 graden over Brighton en de zuidkust.

Het zal je misschien niet verbazen dat het team dat achter de British Airways i360 zit, ook verantwoordelijk is voor de welbekende London Eye. Wil je tijdens je bezoek aan de British Aiway i360 ook wat eten en drinken? Dat is geen probleem want het beschikt namelijk over een eigen bar.

Bezoek de Seven Sisters Cliffs

Ik heb Brighton voornamelijk bezocht omdat ik graag de Seven Sisters Cliffs wou bezoeken. De Seven Sister Cliffs zijn hoge witte krijtrotsen die tussen Eastbourne en Seaside liggen. Wist je trouwens dat de Seven Sisters Cliffs hoger en witter zijn dan die van Dover?

Ik had na wat research besloten om vanaf Brighton bus 12X te pakken naar de Seven Sisters vistor centre. Hier kun je eventueel nog wat eten of drinken, informatie inwinnen of naar het toilet.

Wat te doen in Brighton: Bezoek Cuckmere Haven

Vanaf de Seven Sisters vistor centre kun je verschillende trials bewandelen en als je wilt, kun je hiervoor een map downloaden via hun officiële website.

Tijdens mijn hike richting de Seven Sisters Cliffs kwam ik onderweg enorme groene weilanden tegen waar voornamelijk schapen liepen. Je ziet tussen de weiland ook een heleboel kleine en grote beekjes die zijn ontstaan door het water van de zee.

Hoe dichter je bij de Seven Sister Cliffs komth, oe steiler het pad wordt en indrukwekkender het uitzicht. Het pad wat ik heb gelopen richting de Seven Sisters was niet zwaar en moet voor iedereen met een basis conditie goed te doen zijn.

Bezoek Cuckmere Haven in Seaford
Cuckmere Haven
Wat te doen in Brighton: Bezoek de Seven Sisters Cliffs
Seven Sisters Cliffs

Eenmaal aangekomen op de kliffen van de Seven Sisters, besloot ik richting de Beachy Head Lighthouse te hiken. Ik heb onderweg intens genoten van het prachtige en bijzondere uitzicht!

Wil je tijdens je hike ook nog wat eten of drinken? Dan is dat geen probleem want Beachy Head beschikt ook nog over een restaurant. Het is overigens ook mogelijk om deze plek met de auto te bezoeken. Er is een parkeerplaats aanwezig en een openbaar toilet. Wist je trouwens dat Beachy Head ook over een museum beschikt?

Beachy Head Lighthouse

De Beachy Head Lighthouse is een bekende vuurturen voor Beachy Head wat nabij de stad Eastbourne ligt. De bouw van de vuurturen is begonnen in het jaar 1900 en is 2 jaar later in 1902 afgerond. De taak van de Beachy Head Lighthouse is om schippers te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen en scherpe rotsen onder het water.

Wat te doen in Brighton: Bezoek de Seven Sisters Cliffs en de Beachy Head vuurtoren
Beachy Head Lighthouse

Persoonlijk vond ik de Beachy Head Lighthouse een mooie plek omdat er een bijzonder verhaal achter schuilt.

Beachy Head War Memorial

Bij Beachy Head vindt je ook een oorlogsmonument wat is gebouwd ter ere van de soldaten die zijn omgekomen tijdens de tweede wereldoorlog. Het herdenkt de soldaten die bij de Britse kustlijn hebben getraind en gevochten.

De Beachy Head War Memorial was voor mij het eindpunt want vanaf daar heb ik besloten om weer terug te hiken naar de Seven Sisters vistor centre. Onderweg terug heb ik nog een stop gemaakt bij het het prachtige Cuckmere Haven Beach.

Wat te doen in Brighton: Bezoek Cuckmere Haven Beach
Cuckmere Haven Beach

Ik kwam aan het eind van de dag weer aan bij de Seven Sisters visitor centre en vanaf daar heb ik de bus teruggepakt naar Brighton. Eenmaal aangekomen bij mijn hostel, keek ik terug op een zeer geslaagde dag!

Ik moest de volgende ochtend helaas weer vroeg vertrekken richting Londen. Na een goede nachtrust heb ik de bus genomen naar de Victoria busstation en rond het middaguur arriveerde ik in Londen.

Eenmaal gearriveerd in Londen, had geen hostel geboekt omdat ik later in de avond de bus terug moest nemen richting Nederland. Hierdoor besloot ik de rest van de dag door Londen heen te lopen.

Voordat ik het wist zat mijn trip er weer op en kon ik terugkijken op een mooie tijd. Ik heb heel veel mooie en bijzondere plekken kunnen zien waarop ik tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor ben.

Zoals je leest is Brighton zeker het bezoeken waard en is er voor iedereen wel wat te beleven!

Vakantiekijker