Wat te doen in Edinburgh

Wat te doen in Edinburgh

De stad Edinburgh is de hoofdstad van Schotland en heeft een bijzondere historie en cultuur. De lijst van dingen die je hier kunt doen is oneindig. Ik zal hieronder de bezienswaardigheden opsommen die je zeker niet mag missen in deze sprookjesachtige stad.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is een eeuwenoud kasteel dat in het jaar 1103 is gebouwd op Castle Rock. Het was voor mij dan ook een prioriteit om deze plek te bezoeken.

Ik heb mijn tickets voor het kasteel 2 dagen van te voren online geboekt. Het is mogelijk om tussen drie tijdsloten te kiezen. Ik heb toen gekozen voor het vroegste tijdslot van 9:00.

Ik was dan ook ruim voor tijd aanwezig zodat ik niet helemaal achteraan de wachtrij hoefde te wachten. Als je kiest voor het vroegste tijdslot heb je het kasteel het eerste uur min of meer nog voor jezelf. Rond 10:00 begint de drukte langzaam op te lopen.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek Edinburgh Castle

Sin’t Margaret’s Chapel

In het kasteel heb je ook het oudste gebouw van heel Edinburgh en dat is de Sin’t Margaret’s Chapel. Dit kapel is gebouwd ter ere van koningin Margeret die in het jaar 1093 is komen te overlijden.

One O’Clock Gun

Om 13:00 wordt op de binnenplaats van het kasteel de One O’Clock Gun afgevuurd.

Het is een eeuwenoude traditie die teruggaat naar de dagen dat zeilschepen nog moesten worden geseind door middel van een kanon. Hedendaags wordt de One O’Clock Gun gebruikt als een toeristische attractie.

Zorg er voor dat je er voor 13:00 staat zodat je een mooi plekje kan bemachtigen. Nadat het kanon is afgevuurd heb je ook nog de gelegenheid om met de aardige officier hieronder op de foto te gaan.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek de One O'Clock Gun in Edinburgh Castle

Cellencomplex

In een gedeelte van het kasteel vind je ook een grote cellencomplex die werd in de 12e eeuw gebruikt om criminelen in op te sluiten. Criminelen met een rijke status werden ondergebracht in luxere kamers.

Tussen 1776 en 1783 tijdens de Amerikaanse vrijheidsoorlog werden er onder andere Spanjaarden, Nederlanders en Fransen in opgesloten. Je kunt het grote cellencomplex betreden en zien hoe ze daar leefde. Ik persoonlijk vond het in ieder geval een bijzondere ervaringen om daar te lopen. Het is echt alsof je even terug gaat in de tijd.

Wat te doen in Edinburgh: Ontdek Edinburgh Castle van binnen

Ik heb zelf een hele dag doorgebracht in Edinburgh Castle omdat er zoveel te zien viel. Je ziet daar letterlijk een hele collectie uit de Schotse geschiedenis waaronder harnassen, schilden, kleding, wapens en kroonjuwelen.

Wil je Edinburgh Castle ook graag bezoeken? Dan adviseer ik je de kaartjes hier van te voren te bestellen.

Arthur’s Seat

Arthurs Seat bezocht ik op mijn tweede dag in Edinburg op een mooie zonnige dag. Arthur’s Seat is voor de schotten een heuvel maar als je uit Nederland komt is het gewoon een berg.

Wat te doen in Edinburgh: Wandel bij Arthur's Seat
Wat te doen in Edinburgh: Bezoek Arthur's Seat

Arthurs Seat heeft in totaal drie routes naar de top waarvan er twee goed te doen zijn met een basis conditie. Wil je de meest kortere route nemen dan heb je een wat betere conditie nodig.

Tijdens mijn tocht omhoog moest ik regelmatig stoppen om een plaatje te schieten omdat het uitzicht zo mooi was. Eenmaal aangekomen bij de top waaide het flink maar ik ben gelukkig niet weg gewaaid. Ik heb vervolgens nog even genoten van het indrukwekkende uitzicht en ben daarna via andere weg weer naar beneden gelopen.

Wat te doen in Edinburgh: Klim naar de top van Arthur's Seat
Arthur’s Seat top

Het is raadzaam om goede wandelschoenen aan te doen als je van plan bent de top te bereiken van Arthur’s Seat.

Carlton Hill

Op de oude vulkanische heuvel genaamd Carlton Hill staan een aantal indrukwekkende monumenten waaronder het National Monument.

Het National Monument valt meteen op en is gebouwd ter ere van Schotse soldaten die in de Napoleontische oorlog vochten. Helaas is dit monument nooit afgemaakt omdat de financiën op waren. Het moge duidelijk zijn dat een deel van de monumenten op Carlton Hill zijn geïnspireerd uit Griekse bouwwerken.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek het National Monument op Carlton Hill
National Monument

Ik waande me dan ook even in Athene toen ik het monument voor het eerst voor me zag. Als je voor het monument staat zie je voornamelijk toeristen die daar op proberen te klimmen. Als je niet zo lang van stuk bent word het een stuk lastiger om daar op te klimmen. Tenzij je iemand in de buurt hebt die je even omhoog kan helpen.

Nelson Monument

Het Nelson Monument op Carlton Hill is een torenhoog monument dat er ter ere van admiraal Lord Nelson is gebouwd. Deze Admiraal is in het jaar 1805 omgekomen tijdens de Battle of Trafalger die door schotten zelf werd gewonnen.

Het monument is tussen 1807 en 1816 gebouwd en in het jaar 1852 is er nog een tijds bal bovenop gebouwd dat schepen in Leith Harbor kon seinen.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek de Nelson Monument op Carlton Hill
Nelson Monument

Je kunt bij het Nelson Monument een kaartje kopen voor 6 pond om helemaal naar boven te gaan. Ik had zelf een kaartje gekocht en de klim omhoog met de trap valt reuze mee het is niet overdreven zwaar. Eenmaal boven had ik een super mooi uitzicht over het centrum van de stad, vooral Princess Street lag er mooi bij. 🙂

Nelson Monument Museum

Op de begane grond van Nelson Monument heb je ook nog een museum waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis en de astronomie van Carlton Hill. Je leert daar ook waarom de tijds bal zo belangrijk was in het verleden. Ik vond het in ieder geval zeer interessant. Het bezoek aan dit museum is dan ook helemaal gratis dus des te meer reden om er naar binnen te lopen

Princess Street

Heb je zin om te shoppen in Schotland dan kun je dat perfect doen in Princess Street. Het is namelijk de grootste en bekendste winkelstraat van Edinburgh. In Princess Street heb je een mix van grote bekende winkelketens en van kleine lokale winkels. Mocht je daar op zoek zijn naar openbaar vervoer dan kun je eventueel de bus, tram of de taxi pakken.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek Princess Street

Princess Street Garden

Princess Street Garden is een groot openbaar park in het centrum van Edinburgh. Dit park heeft een bijzonder mooi groen uitzicht en is perfect voor een wandeling of om even uit te rusten. In het park kun je ook een deel van Castle Rock zien wat het uitzicht extra mooi maakt.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek Princess Street Garden en Castle Rock
Wat te doen in Edinburgh: Bezoek Ppincess street Garden

HMY Britannia

De Royal Yacht Britannia van maar liefst 126 meter en is het grote jacht wat de britse koninklijke famillie van 1954 tot 1997 gebruikte voor hun vakantie trips.

Hedendaags word het jacht gebruikt als museum waardoor iedereen de mogelijkheid heeft om het jacht van binnen te bewonderen.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek de Royal Yacht Britannia

In de vroege ochtend pakte ik de dubbeldekker bus naar naar de Royal Yacht Britannia. Ik heb een dagkaart gekocht voor maar 4 pond waarmee ik de hele dag onbeperkt kon reizen. Eenmaal aangekomen bij mijn eindhalte moest ik even zoeken naar de ingang. Na wat navraag bleek het dat de ingang gevestigd was in de Edinburgh City Centre op verdieping 2.

Wat te doen in Edinburgh: Ontdek de Kapiteins brug op de HMY Britannia

Ik kon met mijn kaartje al meteen doorlopen omdat er geen rij stond. De drukte loopt pas in de middag op en daarom adviseer ik in de ochtend uren al aanwezig te zijn als je van plan bent om het jacht te bezoeken.

Je wordt bij binnenkomst opgewacht door een aardige crew member die je een audiogids meegeeft. Ik kon de audiogids overigens ook instellen in een andere taal zoals het Nederlands. Nadat de crew member nog wat algemene uitleg had gegeven kon ik doorlopen en het jacht gaan ontdekken.

Wat te doen in Edinburgh: Ontdek hoe de Britse koninklijke hun vrije tijd doorbrachten in de Royal Yacht Britannia
Woonkamer van de Britse koninklijke famillie
Wat te doen in Edinburgh: Ontdek hoe de Crew Member van de Royal Yacht Britannia sliepen
Slaapplek van de Crew Members

Het jacht heeft in totaal 5 dekken die je allemaal kan bezoeken. Sommige delen van het jacht zijn afgesloten maar dat mag de pret niet drukken. Ik kon onder andere zien waar de koninklijke famillie sliep, at en hun vrije tijd in doorbrachten. Daarnaast kun je ook zien hoe de crew members destijds sliepen en leefde. De bezienswaardigheden die ik zojuist heb vermeld zijn maar een gedeelte van wat je allemaal kan zien.

Wat te doen in Edinburgh: Bekijk de picnic boot die werd gebruikt tijdens de vaart met de HMY Britiannia
Picnic boot die werd gebruikt tijdens de vaart

Ik persoonlijk vond het zeker de moeite waard. Ik heb dan ook veel geleerd over vakantie trips van de Britse koninklijke famillie en al het werk wat erbij komt kijken.

Wil je het jacht ook graag bezoeken dan kun je hier je tickets van te voren kopen.

Dean Village

Dean Village dat ook bekend staat als de Water of Leith Village was een van de mooiste plekken die ik heb bezocht in Edinburgh. Het is een klein pittoresk dorpje wat 5 minuten van Princess Street ligt.

Dean Village was in het verleden meer dan 800 jaar zeer welvarend. Het had elf molens op de sterke stromende rivier van de stad. Hierna nam de handel daarna af en werd het pittoresk plaatsje verlaten. Dean Village werd mede dankzij haar schoonheid, rust en locatie hersteld en werd een van de meeste populaire woonwijken van Edinburgh.

Wat te doen in Edinburgh: Bezoek Dean Village

Ik ben dankbaar dat ik de schoonheid van Dean Village heb mogen ervaren want het is echt een adembenemende plek. Ik herinner me nog goed het moment dat ik daar op een brugje stond en niks anders hoorde dan de rustgevende stroming van de rivier. Het is dus een bijzondere bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan!

Zoals je kunt lezen is er veel te zien en doen dus wacht niet langer en bezoek het sprookjesachtige Edinburgh!

Vakantiekijker