Top 10: bezienswaardigheden voor je eerste trip naar New York

Top 10: bezienswaardigheden voor je eerste trip naar New York

New York a.k.a The Big Apple is de stad die iedereen wel kent van films, bladen en persoonlijke verhalen. Ik weet nog heel goed dat ik New York City al sinds mijn jongere jaren graag wou bezoeken. Inmiddels heb ik deze levendige stad bezocht en ik zal hieronder uitgebreid vertellen hoe ik New York City door mijn eigen ogen heb ervaren!

Zoals je hierboven hebt mogen lezen stond New York City hoog op mijn bucketlist en toen ik de gelegenheid kreeg om deze stad te bezoeken heb ik dan ook meteen mijn tickets geboekt! Ik heb mijn boeking gedaan voor de periode april/mei omdat de tickets rond deze tijd nog voor een voordelige prijs te boeken zijn.

Voor een bedrag van rond de 385 euro had ik een retourticket kunnen boeken met 1 overstap vanuit Londen. Ik kon niet geloven dat ik zo’n goedkope prijs had kunnen spotten. Nu zal ik hier even later op terug komen want bij het boeken van deze ticket had ik één ding over het hoofd gezien waar ik pas in Londen achterkwam.

Ik had tickets geboekt voor 3 weken (18 april t/m 9 mei) zodat ik voldoende tijd zou hebben om New York op een rustig tempo te ontdekken. Nadat ik deze stap had afgerond moest ik opzoek naar een hotel of hostel en we weten allemaal dat dit niet goedkoop is in New York.

Ik kwam erachter dat ik voor de iets goedkopere hostels, buiten Manhattan moest zoeken. Na wat moeite heb ik twee hostels kunnen vinden in New Jersey en Queens voor 25-30 euro per nacht. Voor een hostel is dit aan de dure kant maar voor een plek als New York mag je in je handjes knijpen voor deze prijs.

Nadat ik mijn vlucht en verblijf had geboekt was het tijd om mijn ESTA aan te vragen. Na het invullen en opsturen van het online aanvraagformulier heb ik na 24 uur bericht ontvangen dat mijn ESTA was goedgekeurd. Ik heb mijn ESTA op de officiële website aangevraagd van de US Customs and Border Protection omdat ik via deze weg goedkoper uit was.

Let op: als je je ESTA aanvraagt via de officiële website van de de US Customs and Border Protection dan heb je een creditcard nodig. Wil je liever via een andere manier betalen bijvoorbeeld via iDeal? Dan kun je een Nederlandse aanvraagservice inschakelen die de hele ESTA aanvraag voor je regelt.

De dag dat ik zou vertrekken was eindelijk aangebroken en ik weet nog goed dat ik best zenuwachtig was voor de lange reis. Nadat ik mijn tas had ingepakt vertrok ik vrij vroeg in de ochtend met de trein richting Amsterdam Airport Schiphol.

Vlucht vanaf Amsterdam Schiphol Aiport.
Amsterdam Schiphol Airport

Ik had eerst mijn vlucht richting Londen en dit was met British Airways. Het was voor mij de eerste keer dat ik met British Airways vloog en ik moet echt mijn complimenten geven aan de vriendelijke service aan boord!

Eenmaal aangekomen in Londen kwam de grote verrassing en dat was dat ik niet geland was op Londen Heathrow. Ik was geland op Londen City Airport en dit is een van de kleinste vliegvelden in Londen. Nu stond dit gewoon op mijn ticket maar in mijn enthousiasme totaal over het hoofd gezien. Dit was dan ook de reden waarom ik mijn ticket voor een belachelijk goedkope prijs kon boeken.

Nu had ik 2.5 uur de tijd om mijn volgende vlucht te halen en hiervoor moest ik eerst de trein pakken richting Londen Heathrow. De treinreis duurde in totaal anderhalf uur waardoor ik nog net genoeg tijd had om mijn vlucht te halen.

Toen ik eenmaal in het vliegtuig zat was ik opgelucht dat ik mijn overstap op tijd had gehaald. Nu was het natuurlijk niet slim dat ik hier niet op had gelet maar ik kan er nu om lachen.

Vlucht naar New York

Na een lange vlucht van ongeveer 8 uur kwam ik rond middernacht aan bij de JFK Airport in New York. Het voordeel van mijn late aankomst was dat de rij bij de douane enorm meeviel dus alles ging gelukkig heel vlotjes.

Toen ik eenmaal langs de check was moest ik de trein pakken richting de Port Authority Bus Terminal wat in het hart van Manhattan ligt. Het is tevens ook de belangrijkste busstation in New York. Vanaf daar kon ik dan de bus pakken richting New Jersey waar ook mijn hostel lag.

Wat te doen in New York: Reis met de trein
Subway trein
Wat te doen in New York: Bezoek de Port Authority Bus Terminal
Port Authority Bus Terminal

Nadat ik na een trein en busreis eindelijk was aangekomen bij mij hostel, ben ik meteen als een blok in slaap gevallen. De volgende ochtend kon ik dan ook niet wachten om New York te gaan ontdekken. Ik zal hieronder dan ook de highlights opsommen die ik tijdens mijn trip heb bezocht!

Bekijk het Vrijheidsbeeld van dichtbij

Het Vrijheidsbeeld oftewel de Statue of Liberty is één van de bekendste bezienswaardigheden die symbool staat voor New York. Het standbeeld is wereldberoemd en het wordt elk jaar door ongeveer 4 miljoen mensen bezocht.

Wat te doen in New York: Bezoek het vrijheidsbeeld bij Liberty Island
Liberty Island

Het was voor mij een bijzondere ervaring om het Vrijheidsbeeld van dichtbij te bezoeken want normaal zag ik dit immens grote standbeeld alleen op tv verschijnen. Ik heb ook genoten van de vaartocht over de Hudson River waar miljoenen migranten in het verleden zijn gepasseerd om een nieuw leven te beginnen.

Wat te doen in New York: Bezoek het Vrijheidsbeeld van dichtbij.
Statue of Liberty

Ik heb mijn tickets besteld via de ticketbalie bij Battery Park dat is ook de plek waar verschillende veerboten naar Liberty en Ellis Island vertrekken.

Wil je geen wachtrij? Dan kun je het beste je tickets hier vooraf bestellen. Je kunt hiermee met de veerboot en audiogids vertrekken vanuit verschillende locaties in New York of New Jersey. De veerboot gaat richting Liberty en Ellis Island.

Bezoek het levendige Times Square

Times Square is een bekende plein in New York en het ligt op de kruising van Broadway en Seventh Avenue. Times Square staat dan ook vooral bekend door de meer dan 50 neon belichte billboards die er hangen. Het is een plein waar veel gebeurd en je zult bij Times Square ook regelmatig dance acts, fotoshoots en interviews zien.

Wat te doen in New York: Bezoek Times Square.
Wat te doen in New York: Bezoek Times Square in de nacht.

Als je in New York bent bent dan mag je Times Square absoluut niet overslaan anders is je trip niet compleet. Het is dan ook een aanrader om dit Times Square zowel overdag als in de late avonduren te bezoeken.

Dance act bij Times Square in New York.
Breakdance act bij Times Square in New York.

Ontdek Central Park

Central Park staat bekend als de grootste park van New York en het wordt per jaar door maar liefst 42 miljoen mensen bezocht. Wist je dat Central Park groter is dan het land Monaco?

Toen ik Central Park voor het eerst bezocht zag ik dat er op dat moment toevallig een anti Trump demonstratie gaande was. In principe is dat ook niet zo vreemd want het grote Trump hotel staat pal tegenover het park.

Wat te doen in New York: Bezoek Central Park
Wat te doen in New York: Ga lekker sporten in Central Park.

Ik dacht in eerste instantie dat ik het park binnen een paar uur helemaal zou kunnen bezichtigen, maar niks bleek minder waar. Central Park is zo groot en mijn advies is dan ook om er rustig de tijd voor te nemen. Het is dan ook beter om de bezichtiging van Central Park over meerdere dagen te verdelen om het park zo beter te kunnen ontdekken.

Wat te doen in Central Park: Geniet van het uitzicht.

Het park is overdag gevuld met toeristen en locals die er joggen, fietsen, schaatsen, wandelen, roeien, skeeleren en picknicken. Je zult in Central Park ook regelmatig optredens voorbij zien komen van straatartiesten.

Huur een roeibootje bij Loeb Boathouse

Je kunt bij de Loeb Bouthouse ook een roeibootje huren om vervolgens over The Central Park Lake te varen. In films of tv show zie je dit vaak voorbij komen. Je kunt op deze plek overigens ook een fiets huren en genieten van een fietstocht in Central Park.

Klik hier om openingstijden te checken van de Loeb Bouthouse.

Wat te doen in New York: Huur een roeibootje bij de Loeb Bouthouse.

Rust uit bij Sheep Meadow

Sheep Meadow is de perfecte plek om even tot rust te komen en de hoge wolkenkrabbers te aanschouwen. In de zomer is deze plek perfect om te picknicken of om gewoon even lekker te genieten van het zonnetje.

Wat te doen in New York: Zoek de rust op bij Sheep Meadow in Central Park.

Bezoek de John Lennon memorial

Strawberry Fields is maar liefst 1 hectare groot en ligt in Central Park. Deze naam is speciaal opgedragen ter ere van John Lennon. De naam komt van het liedje “Strawberry Fields Forever” van John Lennon en Paul McCartney.

Wat te doen in New York: Bezoek de John Lennon memorial bij Central Park.

Strawberry Fields ligt bij de ingang van Central Park bij West 72nd Street. Tegenover ligt het appartement waar John Lennon zijn laatste jaren heeft gewoond en waar hij tevens ook is vermoord.

Mocht je toevallig op 8 december (geboortedag John Lennon) of 9 oktober (sterfdag John Lennon) in New York zijn, dan is er een extra reden om de memorial te bezoeken. Op deze twee datums komen namelijk allerlei mensen bijeen om samen liedjes te zingen ter ere van John Lennon.

Wandel over de Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is in 1883 gebouwd en mag één van de bekendste bruggen ter wereld genoemd worden. Het iconische bouwwerk gaat over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan.

Het eerste wat me opviel toen ik over de brug liep was het prachtige uitzicht over Manhatten en Brooklyn. Daarnaast verwonderde ik me ook over de bijzondere architectuur van deze brug. Vooral de lange hoge lange overspanningen van deze brug zagen er indrukwekkend uit!

Wat te doen in New York: Bezoek de Brooklyn Bridge.
Wat te doen in New York: Geniet van het uitzicht van Manhattan vanaf de Brooklyn Bridge.

Ik had de Brooklyn Bridge bezocht op een bewolkte dag maar dat maakte het uitzicht er niet minder om.

Mocht je bij de Brooklyn Bridge over de pedestrian walkway lopen dan moet je weten dat dit pad toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Dus kijk goed uit voor fietsende New Yorkers die haast hebben.

Wat te doen in New York: Bewonder de architectuur van de Brooklyn Bridge.

Kort samengevat is dit één van de bezienswaardigheden die je tijdens je bezoek aan New York niet mag missen. Kies dus een mooie dag uit en plan een wandeling over de Brooklyn Bridge en ga genieten van het mooie uitzicht!

Bezoek de 9/11 Memorial

De 9/11 Memorial ligt in Manhattan en is ter ere van de slachtoffers die zijn omgekomen bij de aanslagen van 11 september in 2001. Het bijzondere van deze plek is dat de memorials zich bevinden op precies dezelfde plek als waar de Twin Towers stonden.

Bezoek de 9/11 memorial in New York.

Ik vond mijn bezoek aan de 9/11 memorial in ieder geval zeer bijzonder met name omdat ik op de monumenten ook de namen zag van de slachtoffers die waren omgekomen. Het was ook mooi om te zien dat er op de monumenten allemaal rode rozen lagen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Rozen bij de 9/11 memorial in New York.

Het is uiteraard gratis om de 9/11 memorial te bezoeken maar voor wie ook de 9/11 museum wilt bezoeken die naast de memorial ligt, moet een kaartje kopen. Bij de 9/11 museum kun je naar persoonlijke verhalen luisteren, voorwerpen bekijken van de World Trade Center en nog veel meer.

Klik hier om vooraf je kaartje online te bestellen. Wil je inclusief de toegangskaartjes ook een rondleiding? Klik dan hier.

Zoek de rust op bij de Hudson River Park

De River Hudson Park is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de massa toeristen. De River Hudson Park is een plek waar vooral locals te vinden zijn die met de hond wandelen, joggen of gewoon genieten van de dag.

Bezoek de River Hudon Park in New York.

Ik kwam de Hudson River Park eigenlijk toevallig tegen tijdens mijn wandeling en het eerste wat me opviel was de serene rust die er hing. Via dit park heb je ook een mooi uitzicht over de Hudson River, de ferry’s en het Vrijheidsbeeld.

Neem een kijkje bij de New York Public Library

De New York Public Library is een unieke openbare bibliotheek die tussen 1897 en 1911 is gebouwd. Het is een immens grote bibliotheek met maar liefst 92 verschillende afdelingen en is tevens ook de bekendste bibliotheek van Manhattan.

De architectuur van de New York Library ziet er van binnen en buiten zeer bijzonder uit. Het gebouw werd in 1965 dan ook een National Historic Landmark.

Bewonder de architectuur van de New York Public Library.

Toen ik de New York Library binnenliep was ik al meteen onder de indruk van de karakteristieke bouwwerken die ik zag. Het is naar mijn mening een bibliotheek en museum in één. De bibliotheek heeft een unieke collectie van verschillende boeken, schilderijen en standbeelden.

Het is ook de perfecte plek om te studeren of te flexwerken want er hangt een rustgevende sfeer. Ik vond het ook grappig dat je tussen de studerende en werkende New Yorkers, ook toeristen langs de tafels zag lopen. Uiteraard wordt er wel van iedereen verwacht dat die stil is en van wat ik zag hield iedereen zich daar netjes aan.

Wist je ook dat in het hoofdgebouw van de bibliotheek verschillende bekende films zijn opgenomen zoals Spiderman, The Day After Tomorrow en Ghostbusters?

De New York Public Library is een unieke bibliotheek die je elders niet snel zult vinden. Ik vond het in ieder geval een mooie ervaring. Mocht het een regenachtige dag zijn in New York, dan heb je een extra reden om deze bijzondere plek te bezoeken!

Vakantiekijker