Top 10: Wat te doen in Maastricht

Top 10: Wat te doen in Maastricht

Persoonlijk vind ik Maastricht de mooiste stad van Nederland en de bezienswaardigheden die deze stad telt zijn ongekend. Hieronder vind je de beste tips en inspiratie voor een onvergetelijke tijd in deze mooie, bijzondere en historische stad!

Shoppen in het centrum

Eenmaal in Maastricht mag je het centrum natuurlijk niet overslaan hier vind je allerlei winkels waar je lekker kunt shoppen en rondkijken. Naast de grote winkelketens vindt je ook kleinere en lokale winkeltjes met allerlei lekkernijen, kunst en mode.

Wat te doen in Maastricht: Shoppen in het centrum van de stad.
Winkelstraat in het centrum van Maastricht
Wat te doen in Maastricht: Overdekt winkelen
Overdekt winkelen in Maastricht

Bezoek een markt

Als je in Maastricht komt is de kans groot dat je een markt tegenkomt zoals de dagelijkse versmarkt die kun je vinden op Markt Zuid. Hier kom je vooral verse groene, fruit en vis tegen.

Als je op woensdag of vrijdag de stad bezoekt heb je extra veel geluk want dan is er op dezelfde plek van 9:00 tot 15:00 een extra grote markt, waar je naast de verse producten ook kleren en stoffen kunt kopen.

Voor de liefhebbers van vintage, verzamelingen en antiek is er op de zaterdag van 10:00 tot 17:00 een brocante en vlooienmarkt. Deze markt is ook ideaal als je gewoon even gezellig wilt rondneuzen zonder iets te kopen.

Boekhandel Dominicanen

Een grote aanrader is om de boekhandel Dominicanen te bezoeken in het centrum van Maastricht. Deze boekhandel was voorheen de Dominicanen kerk die in het jaar is 1294 gebouwd. Dus naast een boekenhandel is het ook nog eens een historische plek.

Persoonlijk is dit voor mij de mooiste boekhandel die ik tot nu toe heb bezocht. Het eerste wat me opviel toen ik daar binnenkwam was de sfeer en de stilte. Ik struinde daar de boeken af en kwam er al snel achter dat de keus die je hier hebt enorm is. Hier zal voor elke doelgroep wel iets te vinden zijn.

Naast de boekenafdeling heb je ook nog een muziekafdeling waar muziekliefhebbers kunnen rondkijken in het assortiment van cd’s, dvd,s en lp’s. Ze hebben van ieder genre wel wat dus hoe ideaal is dat. 😉

Mocht je daarnaast nog behoefte hebben om iets te eten of drinken dan kun je dat daar eventueel wat te eten of drinken bestellen. Ze hebben daarvoor een sfeervolle plek gecreëerd waar je dat in alle rust kunt doen. Je kunt je bestelling ook meenemen als daar je voorkeur naar uitgaat.

Je kunt deze website bezoeken voor informatie over de boekhandel en daarnaast staan ook de openingstijden hierop.

Wat te doen in Maastricht: Bezoek de Boekhandel Dominicanen in een historisch gebouw.
Boekhandel Dominicanen
Dingen om te doen in Maastricht: Eten en drinken bij boekhandel Dominicanen.
Coffeelovers Dominicanen

Slenter door het stadspark

Een van de mooiste parels van Maastricht is toch het stadspark dit park straalt zoveel schoonheid en rust uit. Dit park is omringd met eeuwenoude stadsmuren en meertjes. Dit park is dan ook uitermate geschikt voor een wandeling of gewoon om te picknicken.

Ik geniet dan ook altijd van volle teugen als ik hierlangs loop. Je ziet hier vaak mensen die gezellig bij elkaar zitten, ouderen die van hun oude dag genieten of gezinnen met kinderen die lekker aan het spelen zijn. Het is dus de perfecte plek om echt even van de natuur te genieten.

Wat te doen in Maastricht: Bezoek het stadspark.
Brug in het Stadspark
Wat te doen is Maastricht: Bezoek het stadspark.
Fontijn in het Stadspark

Loop over de Sint-Servaasbrug

Als je vanuit het station richting het centrum loopt dan zult je gegarandeerd over de Sint Servaasbrug lopen waar je een komen en gaan van mensen ziet lopend of op de fiets.

De Sint-Servaasbrug heeft net zoals veel plekken in Maastricht een rijke historie waar veel is gebeurd. Deze brug is in de 13de eeuw gebouwd en is in uiteraard verschillende malen hersteld en verbouwd. De Sint-Servaasbrug is een rijksmonument en mag daarnaast ook de oudste brug van Nederland genoemd worden.

Deze brug biedt een uitzonderlijk mooi uitzicht over de maas. Het is dan ook de perfecte plek om even een foto te maken en om even stil te staan bij het mooie uitzicht.

Wil overigens meer wilt weten over de historie van deze bijzondere brug dan raad ik je aan om op deze link te klikken.

Wat te doen in Maastricht: Loop over de historische Sint-Servaasbrug
Sint-Servaasbrug
Wat te doen in Maastricht: Loop over de historische Sint-Servaasbrug

CĂ©ramique

CĂ©ramique ligt in het centrum van Maastricht en is een mooie en moderne woonwijk. In CĂ©ramique liggen onder andere de grote bibliotheek en het Bonnenaftenmuseum op loopafstand van elkaar.

CĂ©ramique beschikt ook nog verschillende winkels waaronder de Albert Heijn. Daarnaast kun je bij CĂ©ramique ook lekkere broodjes kopen zoals bij de bufkes, waar ik gister toevallig nog een overheerlijk broodje zalm heb genuttigd.

De moderne Hoge Brug

De Hoge Brug is de moderne brug van Maastricht die in het jaar 2003 is geopend. Het is een mooi gebouwde stalen boogbrug die het oude deel van Wyck met het nieuwe deel van CĂ©ramique verbindt. Je komt meteen in het stadspark terecht als je de brug via CĂ©ramique oversteekt en visa versa.

De hoge brug is speciaal gemaakt voor voetgangers en fietsers en geeft ook nog een mooi uitzicht over de maas. De brug beschikt daarnaast ook over een lift wat ideaal is voor mensen die slecht ter been zijn.

Wat te doen in Maastricht: Bezoek de Hoge Brug
Hoge Brug op afstand
Wat te doen in Maastricht: Bezoek als voetganger of fietser de Hoge Brug
Voetgangers en fietsers op de Hoge Brug

Pak een terrasje bij de Onze Lieve Vrouwenplein

De Onze Lieve Vrouwenplein is een enorm plein in het centrum, dat in het oudste deel van de stad ligt. De Onze Lieve Vrouwenplein is ideaal om even wat te eten en te drinken bij een van de vele terrasjes die dit plein rijk is. Je kunt daarnaast ook shoppen bij de winkelstraten die rondom het plein liggen.

Wat te doen in Maastricht: Bezoek een terras of restaurant bij de Onze Lieve Vrouwenplein
Terras bij de Onze Lieve Vrouwenplein

Bezoek de oudste stadspoort van Nederland

Helpoort ligt bij het stadspark van Maastricht en is de oudste stadspoort van dit land. De poort is rond het jaar 1229 gebouwd en was onderdeel van de eerst middeleeuwse stadsmuur.

Doordat Maastricht zeer aantrekkelijk was door haar strategische plek was de stad een aantrekkelijk doelwit. Hierop is besloten de stadsmuur te bouwen die als voornamelijke doel had de vijand buiten de deur te houden. Hierna is de stadspoort ook nog gebruikt als kruithuis en atelier.

Op het bordje wat bij de ingang hang staat dat de naam Helpoort ongeveer 300 jaar geleden ontstaan. Deze naam zou zijn ontleend aan de nabij gelezen huis “In de Helle”.

Wat te doen in Maastricht: Bezoek de oudste stadspoort van Nederland genaamd Helpoort
Helpoort

Vakantiekijker